Ben jij op zoek naar vlonderplanken voor een terras of houten vlonder? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Met een ruim assortiment van verschillende soorten vlonderplanken, van goedkoop tot erg luxe, bieden we je altijd een vlonderplank die past bij jouw wensen. We hebben gladgeschaafde planken, maar ook met groeven, of onzichtbaar gemonteerd met clips. Tevens hebben we verschillende hardhouten, naaldhout en composiet vlonderplanken.
Bent u op zoek naar een sfeervol terras van vlonderplanken voor bij uw woning, een duurzame vlonder voor uw dakterras, een robuuste steiger aan het water of naar iets unieks? Bij ons vindt u een ruim assortiment aan verschillende soorten vlonderplanken, van goedkoop tot luxe, van hout tot composiet en duurzaam zoals Bamboe. Voor elke toepassing vindt u bij ons de juiste vlonderplank.
Hout is een prachtig product en voor veel verschillende doeleindes geschikt. Bij ons vindt u een ruim keuze aan houten vlonderplanken van vele houtsoorten. In ons assortiment kunt u onder andere kiezen uit:
Wij bezorgen jouw houten vlonderplanken snel in heel Nederland en België. Maak jouw vlonder compleet met vlonderbalken, vlonderpalen en verschillende vlonderaccessoires. Hieronder gaan we nog in op verschillende soorten vlonderplanken.
Composiet is een modern alternatief voor hout. Het materiaal bestaat uit een combinatie van houtvezels en hoogwaardig kunststof. Deze samenstelling zorgt voor een milieuvriendelijk materiaal dat de natuurlijke uitstraling van hout behoudt. Een klein nadeel van traditioneel hout kan zijn dat het iets meer onderhoud vraagt. Bij composiet stelt het onderhoud heel weinig voor. Composiet vlonderplanken zijn gemaakt van houtvezels en er vindt dus geen houtkap plaats voor het maken van een composiet vlonderplank. De houtvezels zijn afkomstig van FSC-gecertificeerde bedrijven. Hierdoor is composiet dus een echt duurzaam materiaal. Binnen ons composiet vlonderplank assortiment bieden wij verschillende soorten planken met verschillende kwaliteiten aan. Zo hebben de premium planken met co-extrusie van Fiberdeck en Timmdek dankzij de speciale beschermlaag nog minder onderhoud nodig dan gewoon composiet. De levensduur van composiet is over het algemeen vergelijkbaar met dat van Ipé hardhout, namelijk 25+ jaar.
Wil jij graag een duurzame vlonder met lange levensduur? Kies dan voor hardhouten vlonderplanken van Ipé of Bankirai hout. Deze houtsoorten hebben duurzaamheidsklasse 1-2, nemen weinig vocht en vuil op en kennen weinig werking. Let op bij het bestellen: sommige vlonderplanken hebben een vergelijkbare kleur met Bankirai hout, zoals Keruing en Kapur. Deze planken zijn echter minder duurzaam en hebben over het algemeen meer last van werking. Dit wordt aangegeven per product om verwarring te voorkomen.
Hardhout is afkomstig uit de tropen, denk hierbij aan landen als Indonesië en Brazilië. De levensduur is erg lang (20-25 jaar), maar kan verschillen per houtsoort. Daarnaast kent hardhout weinig onderhoud. Ipé is één van onze duurdere hardhouten vlonderplanken die erg geschikt zijn voor terrassen. Heb je iets minder budget? Dan raden wij garapa hardhout aan. Let op, jouw ecologische voetprint is met tropisch hardhout wel groot vanwege het verre transport.
Liever een andere houtsoort? Bekijk dan eens onze naaldhout vlonderplanken. Bekende naaldhoutsoorten zijn lariks douglas, vuren en grenen hout. Vuren en grenen vlonderplanken worden onder hoge keteldruk groen of bruin geïmpregneerd en op deze manier dus verduurzaamd. Geïmpregneerde naaldhout vlonderplanken zijn een stuk goedkoper dan hardhout en veel duurzamer dan onbehandeld lariks douglas. De levensduur van naaldhout vlonderplanken is 10-15 jaar wanneer deze goed onderhouden worden.
Wat we tegenwoordig ook vaak zien, zijn thermisch gemodificeerde vlonderplanken. Deze planken zijn behandeld met een natuurlijk stoomproces waardoor het hout wordt verduurzaamd. Hier worden voornamelijk vuren, grenen of essen houten planken voor gebruikt. Het kan zijn dat het hout hier wel iets zachter van wordt, waardoor het minder goed bestand is tegen zware meubels.
Wij raden thermisch gemodificeerde essen vlonderplanken aan, aangezien deze houtsoort hard blijft en niet onder doet voor hardhouten vlonderplanken. Bovendien is de nerfstructuur van deze houtsoort prachtig. Thermisch fraké is overigens ook een goede optie.
In de zoektocht naar vlonderplanken heeft u het woord duurzaamheidsklasse vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat betekent deze duurzaamheidsklasse voor vlonderplanken? Met de duurzaamheidsklasse wordt de levensduur van een houtsoort aangegeven.
Kortom, wat is de verwachte levensduur van een houtsoort bij direct contact met de grond? Vlonderplanken met houtsoorten die vallen in duurzaamheidsklasse 1 zijn zeer duurzaam, houtsoorten met duurzaamheidsklasse 5 zijn helemaal niet duurzaam.
De duurzaamheidsklasse van hout geeft aan hoe lang een houtsoort mee kan gaan. Om de duurzaamheidsklasse van een houtsoort vast te stellen wordt het kernhout blootgesteld aan bacteriën en schimmels. Zo hebben we onderzocht welke houtsoort hier goed tegen kan en welke niet.
De duurzaamheidsklasse zegt dus iets over de levensduur van het hout. Hout met een hoge duurzaamheidsklasse heeft een lange levensduur en is vaak ook een hoogwaardige houtsoort. Wij raden wij voor vlonderplanken houtsoorten aan uit de duurzaamheidsklassen 1 tot en met 3. Omdat dit bijdraagt aan de
Levensduur: 25 jaar en langer
Toepassingen: Vlonders & Aanlegsteiger
Vlonderplank Houtsoorten: Ipe, Padouk, Massaranduba, Accoya, Tatajuba, Azobe en Cumaru.
Levensduur: 15 tot 25 jaar
Toepassingen: Vlonders
Vlonderplank Houtsoorten: Bankirai, Garapa, Thermisch Gemodificeerd Vuren & Grenen en Robinia.
Levensduur: 10 tot 15 jaar
Toepassingen: Vlonders
Vlonderplank Houtsoorten: Siberisch Lariks, Lariks Douglas, Thermisch gemodificeerd Bamboe en Geïmpregneerd Vuren & Grenen.
Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1 zijn zeer duurzaam en hebben een levensduur van 25 jaar of langer. Daarnaast is het ontzettend veelzijdig hout, wat voor veel toepassingen te gebruiken is. Leg bijvoorbeeld een steiger aan of maak een stevige vlonder van deze duurzame houtsoorten. Daarnaast is dit hout te gebruiken voor tal van andere buitentoepassingen. Duurzaamheidsklasse 1 houtsoorten worden niet alleen voor vlonderplanken gebruikt, maar ook voor schuttingpalen, gevelbekleding, beschoeiing en damwandprofielen.
Bent u op zoek naar vlonderplanken voor een houten terras in het hoge segment? Hardhouten vlonders bieden een lange levensduur en vereisen minder onderhoud, terwijl ze een warme en natuurlijke uitstraling aan uw tuin of terras geven. Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 2 hebben een levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar. Deze houtsoorten zijn net iets minder duurzaam dan houtsoorten in klasse 1. Dit is echter ook te merken in de prijs. Vlonderplanken van deze klasse zijn iets goedkoper, maar gaan nog steeds ontzettend lang mee, vooral bij juiste montage.
Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 3 gaan ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Hoewel deze houtsoorten opmerkelijk minder kosten dan hout met duurzaamheidsklasse 1 & 2 is dit ook te merken in kwaliteit, werking en levensduur. Toch kunt u met dit hout nog steeds een prachtige vlonder aanleggen, met een levensduur van minimaal 10 jaar en bij juiste ventilatie is ook 20 jaar prima haalbaar. Al jaren erg populair is vlonderplanken van geïmpregneerd Vuren of Grenen. Siberisch Lariks heeft de authentieke warme Lariks kleur, maar is veel duurzamer dan de Europese variant Lariks Douglas. Bamboe is een mooi en duurzaam alternatief voor iedereen die geen vlonder van hout wil maken.
Houtsoorten hebben een bepaalde duurzaamheidsklasse, maar dit kan door bepaalde behandelingen ook vergroot worden. Een bekend voorbeeld hiervan is onbehandeld grenen- en vurenhout, wat onbehandeld niet geschikt voor buitengebruik en vlonders. Door onze impregneer behandeling kan geïmpregneerd grenen of vuren voor veel verschillende buitentoepassingen gebruikt worden, zoals voor vlonderplanken.
Een andere manier van behandelen is thermisch modificeren. Hierbij verwarmen we het hout met stoom. Waardoor houtsoorten die normaal gesproken duurzaamheidsklasse 5 zijn, net zo duurzaam worden als hoogwaardig hardhout. Daarnaast kennen deze houtsoorten na het thermische modificatie proces relatief weinig werking en wegen ze minder dan onbehandeld hout. Dit maakt ze onder andere zeer geschikt als gevelbekleding of vlonderplanken. Houtsoorten als Fraké, Ayous, Vuren en Grenen worden veel thermisch gemodificeerd.
Hieronder leest u een beknopte samenvatting van onze uitgebreide klustip over het maken van een vlonder. Voor meer toelichting en extra tips & tricks kunt u de volledige klustip lezen.
Voorbereiding: Zorg voor de juiste benodigdheden en bedenk een goed tuinontwerp
Zandbed: Graaf, indien dit nodig is, onder je terras circa 20 centimeter grond af. U kunt de eerste 10 cm bedekken met wit zand. Zorg ervoor dat het zand waterpas is.
Palen uitzetten: Plaats de palen 40 of 50 centimeter uit elkaar en plaats de liggers onderling 40 cm uit elkaar. Bij een vlonder met 18 of 19 mm dikte planken plaats u uw liggers maximaal 30 cm uit elkaar.
(Eventueel) Anti-worteldoek leggen: anti worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid zal groeien tussen uw vlonderplanken. Zorg dat u uw anti worteldoek circa 10 cm onder liggers legt zodat uw vlonderterras goed kan ventileren.
Liggers monteren: Monteer de liggers/dwarsbalken altijd op de zijkant van uw palen voor meer stevigheid.
Vlonderplanken monteren: Leg de eerste plank ongeveer 2 centimeter van de muur af en leg de rest van de vlonderplanken op de gewenste positie.
Vlonderplanken vastschroeven: Heb je hardhouten vlonderplanken? Dan moet u de vlonderschroeven voorboren.
Vlonder vegen: Veeg alle splinters en al het vuil van je vlonder af voordat je de tuinmeubelen er op zet.
Vlonder afwerken: Zaag eventueel te lange liggers en planken af. Werk de zijkant van je vlonder af met een staande plank of met een speciale kantplank. Dit geeft een mooie uitstraling aan je terras.
Vlonder onderhouden: Het is verstandig om houten vlonderplanken te behandelen met een speciale hardhoutolie. In de koudere periodes is het belangrijk om de terrasplanken regelmatig te vegen met een bezem om algenvorming te voorkomen.
Als je op zoek bent naar een houten terras, maar geen fan bent van zichtbare schroeven, is onzichtbare bevestiging een goede optie. Voor deze montage gebruik je clips aan de onderkant en is de montage dus vrijwel onzichtbaar. Meer weten? Bekijk dan ook onze klustips voor het bevestigen van vlonder met clips.
Let op dat u tijdens warm weer alle houten vlonderplanken met extra tussenruimte monteert, de planken krimpen namelijk erg door het warme weer. Bij normaal weer zetten deze weer uit!
Natuurlijk wilt u dat uw vlonderplanken goed geïnstalleerd worden. Gelukkig hebben wij al ruim 30 jaar ervaring in het installeren van vlonders. Bekijk onze montageservice zodat ons montageteam je vlonder vakkundig kan installeren. Ons montageteam garandeert een zorgvuldige montage van uw vlonder zodat deze stevig staat, duurzaam is en voldoet aan je verwachtingen.
Bij het kiezen van de juiste vlonderplanken is het ontwerp van groot belang. Binnen ons assortiment zijn de volgende kleuren erg populair: Warm bruin, heel lichtbruin en natuurlijk grijs. Deze fraaie tinten bieden veel verschillende mogelijkheden om een bepaalde sfeer in je tuin te creëren. Je kunt kiezen tussen natuurlijke houtkleuren voor een tijdloze uitstraling of juist voor levendig gekleurde vlonderplanken om een moderne sfeer te creëren.
U kunt ervoor kiezen om verschillende kleuren vlonderplanken in uw vlonder te plaatsen. Dit geeft een speels effect en wordt steeds populairder. Op deze manier creëert u namelijk meer diepte in uw tuin. Randafwerkingen zijn ook ideaal om je vlonder écht bijzonder te maken. Strakke rand of een rode rand, voor ieder wat wils. Ook kunt u een plank plaatsen aan de zijkanten van uw vlonder waardoor de ruimte tussen de dragers en de planken afgesloten is.
Voor een naadloze afwerking kunt u het beste gebruik maken van afwerkingsprofielen en clips. Deze zorgen voor een rustige uitstraling en verbeteren ook nog eens de duurzaamheid van je houten vlonder! Ook kunt u overwegen om uw vlonder te upgraden met onze vlonderaccessoires zoals verlichting, plantenbakken en railingen.
Om ervoor te zorgen dat uw vlonderplanken zo lang mogelijk in topconditie blijven is zorgvuldig onderhoud van groot belang. Hieronder leest u onze tips voor het onderhouden van uw vlonder.
Dagelijkse reiniging: Gebruik een harde bezem of borstel om oppervlakkig vuil zoals bladeren van uw vlonder te verwijderen. Overweeg om regelmatig licht te schrobben met warm water en eventueel groene zeep. Wij raden het gebruik van chemische middelen in uw tuin echter niet aan.
Behandeling van vlekken en krassen: door met fijn schuurpapier in de richting van de houtnerf te schuren kunt u lichte krassen gemakkelijk verminderen en soms zelfs verhelpen. Vlekken kunnen met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel verwijderd worden.
Schimmel en meeldauw bestrijden: zorg in eerste instantie voor een goede ventilatie. Op deze manier voorkomt u vochtophoping. Mocht er toch hier en daar schimmel of meeldauw ontstaan; gebruik dan een schimmelwerend middel en volg de instructies op de verpakking.
Beschermende coatings: ondanks dat de planken van zeer hoge kwaliteit zijn, kan vocht altijd (lichte) schade toebrengen aan je vlonderplanken. Door een beschermende sealer te gebruiken beschermt u uw vlonder extra goed tegen onverwachte weersomstandigheden.
Breng periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, een houtolie of beits olie aan op uw vlonder. Zo voedt u uw vlonderplanken. Deze stap is niet van toepassing wanneer u een vlonder hebt van composiet vlonderplanken.